PROIECTUL "DOTAREA CU LABORATOARE INTELIGENTE A LICEULUI TEORETIC "CONSTANTIN NOICA"
Proiectul ROSE
Proiectul privind Învăţământul Secundar – ROSE
Subproiectul: „Elevul – beneficiarul actului cunoaşterii” (E-bac)
Obiectivul general al proiectului: Îmbunătățirea calității serviciilor educaționale furnizate de Liceul Teoretic ”Constantin Noica” având ca țintă creșterea procentului de promovabilitate la examenul de bacalaureat.
Obiectivele specifice ale proiectului:
Creșterea anuală a ratei de absolvire a liceului, cu cel puțin 1 %, prin îmbunătățirea performanțelor/ situației școlare a elevilor din grupul țintă, ajungând la o promovabilitate de 99 % la finalul proiectului.
Creșterea anuală a ratei de participare la examenul de bacalaureat, cu cel puțin 1 – 2 % și a celei de promovare a acestuia cu cel puțin 0,5 – 0,8 %, ajungând la sfârșitul proiectului să avem o rată de participare de 96 % și de promovabilitate de minim 58,5 %.
Dezvoltarea competențelor de orientare școlară și profesională a elevilor din grupul țintă, pentru o bună plasare a acestora pe piața muncii și/ sau înscrierea în învățământul terțiar.
Dezvoltarea abilităților socio-emoționale ale elevilor din grupul țintă care prezintă risc de abandon școlar, micșorând rata de abandon a acestora cu cel puțin 1 % anual.
Consolidarea cunoștințelor teoretice și dezvoltarea competențele digitale și de comunicare ale elevilor din grupul țintă, necesare atât pentru examenul de bacalaureat cât și pentru integrarea pe piața muncii.
I. Activități pedagogice și de sprijin
I.1. Activități remediale în vederea pregătirii elevilor la disciplinele de bacalaureat.
Activitățile remediale își propun să ofere elevilor din grupul țintă o mai bună pregătire la disciplinele la care vor susține examenul de bacalaureat, progresul școlar la aceste discipline și creșterea procentului de promovabilitatea a examenului de bacalaureat.
Activitățile remediale vor fi în strânsă corelație cu cele destinate dezvoltării abilităților socio-emoționale ale elevilor cât și cu cele de îndrumare și orientare a elevilor în carieră. Cadrele didactice, precum și partenerii implicați în aceste activități vor păstra o strânsă legătură, își vor împărtăși impresiile și rezultatele obținute, în scopul eficientizării tuturor acestor activități și atingerii obiectivelor propuse.
I.2. Activități de consiliere, îndrumare, privind dezvoltarea personală a elevilor, punând accentul pe îndrumarea și orientarea elevilor în carieră.
Activitatea își propune să diminueze numărul de elevi care nu intenționează să susțină examenul de bacalaureat, dar și să cunoască importanța promovării acestuia pentru integrarea în învățământul terțiar și pe piața muncii.
Pentru eficientizarea acestei activități, vor exista parteneriate instructiv – educative cu: psihologi, medici, juriști, reprezentanți ai administrației locale, Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă, Poliția locală, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, reprezentanți ai agenților economici și părinți.
Activitățile prevăzute la această activitate, alături de cele remediale și de dezvotare a abilităților socio-emoționale, facilitează luarea de către elevi a celor mai bune decizii cu privire la viitorul lor școlar și profesional.
I.3. Activități destinate dezvoltării abilităților socio-emoționale ale elevilor din grupuri dezavantajate.
Activitatea urmărește dezvoltarea abilităților socio-emoționale ale elevilor din grupul țintă care prezintă risc de abandon crescut, prin activități de consiliere și îndrumare.
Deoarece elevii aparținând grupurilor dezavantajate, prezintă cel mai mare risc de a nu se prezenta sau de a nu promova examenul de bacalaureat, unii chiar preferând să se angajeze, imediat după terminarea liceului, în țară sau în străinătate, ei vor fi consiliați și îndrumați, practic și teoretic, în ceea ce privește importanța acestui examen și a unui act de studiu, în evoluția personală.
II. Activități extracurriculare
II.1. Vizite sau excursii de documentare.
Această activitate își propune să implice o parte din elevii grupului țintă în participarea la vizitele sau excursiile de documentare ce se vor realiza la case memoriale, muzee, instituții teatrale, grădini botanice, arii protejate, etc.
II.2. Activități destinate cunoașterii rețelei școlare universitare și postuniversitare din județ.
Activitatea se va realiza prin vizitarea instituțiilor de învățământ universitare și postuniversitare din județ și participarea elevilor din clasele a XII-a, din grupul țintă, la întâlniri cu studenții și cadrele didactice din aceste instituții de învățământ.
II.3. Realizarea unei reviste școlare în format tipărit și electronic
Revista va cuprinde informatii despre examenul de bacalaureat (calendar, extrase din legislație), modele de subiecte, articole de specialitate, produse ale activităților proiectului ROSE (eseuri, poezii, impresii ale participanților la activități, fotografii, etc). Colectivul de redacție va selecta, asambla și organiza materialele primite de la elevi și vor da forma finală a revistei care va fi trimisă spre tipărire la tipografie. Totodată materialele vor fi postate on-line pe site-ul liceului, sub forma unei reviste electronice. Activitatea își propune să dezvolte competențele digitale și de comunicare ale elevilor din grupul țintă, prin implicarea acestora în realizarea revistei. Prin implicarea elevilor în această activitate, vor fi îmbunătățite, nu numai competențele digitale, dar se asigură și o transdisciplinaritate, în urma documentării, în vederea scrierii articolelor. Ne propunem ca revista să fie un mijloc eficient în diseminarea activităților realizate în cadrul proiectului. Ea va fi redactată și după cei 4 ani de proiect, asigurând sustenabilitatea acestuia.
III. Activități de renovare și dotare fără impact negativ asupra mediului
III.1. Achiziții de bunuri în scop educațional (echipamente IT, software, echipamente, mobilier și alte materiale necesare pentru dotarea spațiilor de școlarizare)
Activitatea își propune să achiziționeze bunuri care vor fi folosite în scop educațional. Aceste achiziții vor ajuta elevii din grupul țintă să își îndeplinească obiectivele, dar va eficientiza și procesul instructiv - educativ la care vor participa și ceilalți elevi ai liceului. Nu în ultimul rând, aceste achiziții IT vor ajuta la strânsa colaborare cadre didactice – elevi - familiile elevilor - membrii comunității, în scopul comunicării, realizării, dar și evaluării acestui proiect, mai ales în mediul online.
III.2. Modernizarea bibliotecii liceului, îmbunătățirea fondului de carte și achiziționarea de materiale didactice necesare activității instructiv – educative
Activitatea își propune modernizarea bibliotecii liceului, achiziționarea de mobilier, îmbunătățirea fondului de carte și achiziționarea de materiale didactice pentru toate disciplinele, care vor intra în regim de bibliotecă (culegeri de probleme și de texte, atlase, dicționare, hărți, etc.). După modernizare, biblioteca va funcționa și ca o sală de lectură. Având în vedere că o mare parte din elevii grupului țintă provin din mediul rural și din familii cu mijloace financiare reduse, biblioteca va reprezenta un spațiu util pentru elevii navetiști care ajung mai devreme de începerea orelor de curs. La bibliotecă își vor putea pregăti temele sau aprofunda lecțiile. Creșterea fondului de carte și achizițiile de material didactic vor permite tuturor elevilor liceului o documentare și pregătire eficientă pentru orele de curs și pentru examenul de bacalaureat.
IV. Activități de management
IV.1. Activități de management operațional al proiectului ”Elevul - beneficiarul actului cunoașterii (E-bac)”
Activitățile de management se vor axa pe elaborarea de strategii de implementare și coordonare a activităților pedagogice și de sprijin, extracurriculare și a celor de renovare și dotare. Fiecare activitate de management va implica strânsa colaborare cu toți factorii implicați în proiect (cadrele didactice, membrii comunității și elevii din grupul țintă).